2019-01-30

Ny rapport om bilister i Göteborg

Livspusslet påverkar bilism och parkering i GöteborgJu mer komplext vardagsliv, desto viktigare är det att kunna parkera i centrala Göteborg. Den slutsatsen drar forskare från VTI i en ny studie där bilåkande göteborgare får tycka till.

Antalet parkeringar i Göteborg ska minska med 5 000 platser, och VTI-rapporten är ett uppdrag finansierat av Göteborgs Stads Parkering.
Här kan du läsa mer om rapporten och du vill läsa den i sin helhet har du den här: VTI-rapport 2018_Göteborg.pdf

Syftet med studien är att skapa förståelse för hur stadens bilister resonerar kring parkering. Ett sätt att göra det på är att lyfta fram idealtyper genom att intervjua bilister om deras vardagsliv. I den här rapporten har forskarna vaskat fram nio olika idealtyper, varav Sociala Sofia och Pragmatiska Per är två exempel.

  • Sofia bor i Partille en bit utanför Göteborg och tar bilen dit ibland för att göra ärenden, gå ut och äta, gå på olika event och träffa släkt och vänner. För det mesta tar hon bil eftersom hon tycker det är osmidigt med kollektivtrafiken.
  • Per är mångsysslare, aktiv i föreningslivet och bor i Eriksberg i centrala Göteborg. Han använder nästan alltid kollektivtrafik och cykel och endast i undantagsfall bil när han ska ha med sig otympliga grejor. Han tycker det är skönt att slippa leta parkeringsplatser.